10 полезни смарт джаджи за умен дом

Направете дома си малко по-удобен за живеене — и много по-автоматизиран — като добавите уреди и устройства, които можете да контролирате отвсякъде. Тествали сме стотици продукти за интелигентен дом в нашите години опит, за да можем да определим кои са най-добри за всяка стая в (и извън) къщата и да можем да ги споделим с вас.

В днешната статия ви предлагаме 10 полезни смарт джаджи за умен дом, с които да стартирате преобразяването на вашия дом.

1. Смарт аудио система

Едно от първите неща, които според нас са нужни за един интелигентен дом, е смарт аудио система. Те не само осигуряват на дома ви музика, но и директна линия до вашите смарт джаджи чрез вашия глас. В края на деня е лесно просто да помолите Google, Siri или Alexa да контролират вашите смарт джаджи.

Тук обаче идва една особеност. Вие сте ограничени до вашата екосистема, когато избирате своята смарт аудио система. По този начин, ако изберете Google Nest Hub, ще бъдете в екосистемата на Google. Ще трябва да се уверите, че всички смарт джаджи, които купувате, са директно съвместими с Google Assistant. Това обикновено не е кой знае какво, но въпреки това е най-добре за ефективност, ако купувате само една марка.

Има трима основни конкуренти в смарт аудио системите. Google Nest, Amazon Echo и Apple HomePod са най-добрите доказали се на пазара. Повечето масови технологии за интелигентен дом работят и с трите. Samsung има SmartThings и е доста добър, ако купувате уреди на Samsung, но не е толкова добър, колкото големите три.

Не на последно място, много от съвременните ресивъри и аудио системи за домашно кино са интегрирани с Google, Амазон и стандарта AirPlay 2 на Apple, така че избирайте такава техника, която ще ви позволи да изградите цялостна система, така че да управлявате аудиото в цялото жилище и да пускате музика където решите – в цялото жилище едновременно, или в конкретни помещения.

2. Смарт видеозвънец AQARA Doorbell G4

G4 е първият в историята видеозвънец на батерии, който поддържа HomeKit Secure Video, което е ултимативно сигурният формат за съхранение на видеоматериала, който видеозвънецът заснема. Ако засече съмнителни хора, които се мотаят около вратата ви, получавате известие и аларма на телефона си. Има опция да променя гласа ви през домофона, за да чуват отсреща „чичовски“ глас, роботски глас или дори клоунски глас!

3. Смарт термостат

Да управляваш температурата си вкъщи чрез смарт термостат е огромно предимство в днешно време. Можеш да включиш отоплението от разстояние или да настроиш в какви часови диапазони то да се включва и съответно изключва. Наистина много удобна джаджа да притежаваш в дома си, която би ти спестила и пари! Разбира се изборът трябва да е според използваните уреди (газови котли, термопомпа, подово отопление и т.н.) и нуждата от интегрирана система, така че да може вашия термостат да комуникира с останалата екосистема на вашия смарт дом.

Ако имате нужда от консултация за избора на правилния термостат, ние предлагаме всичко необходимо.

4. Сензор за врати и прозорци AQARA DOOR AND WINDOW SENSOR

Магнитният сензор проследява дали вратите и прозорците са затворени и дава информация – независимо колко сте далеч от вкъщи. С лесно инсталиране и устойчива батерия, този умен датчик е една от най-добрите инвестиции за по-умен и безопасен дом.

Хубаво на този сензор е, че можете да го оставите на всяка една врата или прозорец – не само на външните. Например така можете да разберете ако детето излиза през нощта от стаята си – веднага ще получите известие.

5. Смарт контакт AQARA SMART PLUG

Aqara Smart Plug прави всеки домакински уред смарт. Контролирайте устройствата си от разстояние, оптимизирайте разхода на енергия и забравете тревогите, че сте оставили ютията включена – един смарт контакт, много предимства!

Смарт контактът контролира електричеството, което достига до устройството. Така той позволява да включваш и изключваш уредите си от разстояние, да ги настройваш с таймер, да следиш разхода и още много!

6. Смарт термоглава за радиатор AQARA E1

Умният термостат Aqara E1 се грижи температурата да е южна, без сметката да ви… отсече главата. За целта си има вграден сензор, който засича резки спадове в температурата (например заради отворена врата или прозорец) и автоматично изключва отоплението, за да не губите нищо. Нещата стават даже по-розови, ако имате допълнителни сензори Aqara, например за врати и прозорци или за температура и влажност. Те ще заформят перфектната шпионска мрежа, докладвайки директно на термостата, който ще регулира температурата спрямо всяка ситуация. Подобна система, ще ви даде възможност да повишите ефективността на вашата отоплителна система и да спестявате между 10-15% от вашата месечна сметка за отопление. Имате ли радиатори, без значение дали изпозлвате природен газ, ТЕЦ, дърва или пелети, тази система ще ви свърши перфектна работа.

7. Сензор за температура и влажност Aqara Temperature and Humidity Sensor

В момента, в който температурата или влажността си позволят да престъпят вашия закон, смарт сензорът веднагически ги изказва, като ви праща известие. Можете да ги позлвате като контролни сензори за да контролирате температурата в помещението като се контролира термостат в помещението или радиаторните вентили. Според влажността, можете да контролирате и кога да се включва и изключва влагоабсорбатора или пречиствал за въздух. Дори да не са умни, ако се включват при подаване на ток, можерте да сложите един електрически смарт контакт и сте готови.

8. Сензор за наводнения и течове AQARA WATER LEAK SENSOR

С огромно съжаление и от горчив личен опит ви казваме, че се нуждаете от този сензор във вашата къща. Сложен под пералнята или миялната този сензор ще засече всеки един потенциален теч, който би могло да има близо до тези уреди, за да можете да го хванете навреме, преди да се е намокрило всичко и да се наложи да правите основен ремонт. Можете да го ползвате и на местата, където потенциално може да се получи теч. Тук ако искате съвсем да управлявате риска, сложете смарт вентил за водопровод, така че ако се получи индикация за теч, автоматично да спрете главния кран за вода за да предотвартите наводнение ако ви няма.

9. Единично реле AQARA T1

Това реле ви дава възможност да превърнете всяко осветление в смарт или друго устройство. Използвайки приложение на телефона можете да направите така, че осветлението да се включва или изключва само в определени часове на денонощието. Или например 15 минути преди да залезе слънцето. Особено полезно е също това, че когато T1 открие, че мощността или температурата са над граничния праг, той автоматично прекъсва захранването, за да ви предпази от всякакви неприятни изненади.

10. Осветление със смарт крушки

Нощните лампи и други подобни, лесно могат да се автоматизират със смарт крушки. Предимство е, че те могат да използват много цветове и да се димират. А след като са смарт, можете да правите каквото искате и автоматично да се включва и изключва осветлението, спрямо сензор за движение, времето навън или нивото на осветеност в помещението.

Generix Smart е лидер в изграждането на исталации за умен дом, като работим с най-утвърдените марки на пазара Bticino, Aqara, Netatmo, Nuki, Apple и много други. Ако желаете индивидуална консултация и цялостно решение, можете да ни потърсите в чата или на телефон 0700 700 36. Консултацията и офертата са напълно безплатни.

Желаете комфорт и контрол над Вашия дом?

Свържете се с нас и заявете нашата услуга